Back to Question Center
0

Čuvajte reaper, nova vrsta botnet - Semalt Expert

1 answers:

Botnetovi su zarobili više od milijun računalnih i mobilnih uređaja, a oni i dalje rastu. Sigurnosni analitičari objavili su ozbiljno upozorenje o novom botnetu poznatom kao Reaper. Predviđa se da je internetski uragan koji ometa internetske usluge i više uređaja diljem svijeta. Najgori dio je taj da se to može instalirati na vaše osobno računalo bez vašeg znanja. Jack Miller , menadžer uspjeha korisnika Semalt , navodi da može prodrijeti čak i na takve uređaje poput usmjerivača, pametnih telefona i drugih i vrlo je opasno - altalene per bambini plastican.

Što je botnet?

Botnet je ogromna kolekcija mrežnih, zlonamjernih uređaja koji se kontroliraju pomoću središnjeg računala. U principu, to je u redu, osim što kombinira veliki broj zaraženih računala, usmjerivača, tableta i pametnih telefona i zarazi nekoliko novih uređaja s zlonamjernim softverom i virusima. Jedan od najzanimljivijih dijelova je taj da korisnici čak ne znaju da su njihovi uređaji zaraženi botnetima, jer ovaj zlonamjerni softver radi tiho u izvršavanju neželjenih aktivnosti.

Botnete se također koriste za obaranje i ciljanje nekih online usluga, kao što su DDOS (Distributed denial of Services) i dostavljaju velik broj neželjenih kampanja. ideja da botnete inficiraju svoja računala, lako je spameri ukrasti vaše osobne podatke, a najgore je što cyber-kriminalci stvaraju botnetove i prodaju ih ponuditeljima koji ih koriste za obavljanje cyberkriza diljem svijeta.

Prije nekoliko mjeseci Mirai botnet je izazvao ozbiljne prekide u Sjedinjenim Državama i zaražio puno usmjerivača. Korisnik je iskoristio neke ranjivosti u sigurnosnim postavkama uređaja, a najbolja ranjivost bila je Reaper

Što je Reaper

Reaper lako može preplaviti put sve više računala i mobilnih uređaja i predstavlja ozbiljniju prijetnju od svojih prethodnika. Sigurnosni analitičari donijeli su problem javnosti jer su htjeli dopustiti da svi znaju o botnetu koji je zaražen velikim brojem usmjerivača širom svijeta.

Tim je zabilježio porast pokušaja prodora IPS zaštite, a razmjera takvih preuzimanja postalo je jasno ni u kojem trenutku. Preko dva milijuna organizacija žalilo se na zaražene uređaje kako u Australiji tako iu Sjedinjenim Državama. Istraživački tim sugerirao je da će sljedeći cyber-uragani doći.

Kako zaustaviti Reaper da zarazi vaš uređaj?

Od sada sve infekcije povezane s Reaperom ograničene su na usmjerivače i internetske kamere. Međutim, na računalu ili mobilnom uređaju trebali biste instalirati program za zaštitu od zlonamjernog softvera kako biste zaštitili svoj uređaj. Macovi i računala vrlo su ranjivi na ovu vrstu zlonamjernog softvera, stoga biste trebali pokušati s BitDefenderom. Korisnici Androida i tableta mogu spriječiti da njihovi uređaji instaliraju odgovarajući softver.

November 29, 2017